Börja här

You are here:

Först skapar ni en användare på SwedBeer. Därefter skapar ni ett bryggeri och när ni skapat bryggeriet får ni ert bryggerinamn som ett menyalternativ. Börja med att lägga till ert skatteupplag via “Allmänt->Hantera skatteupplag”. När detta är inlagt lägger ni till en produktmall här “Försäljning->Hantera produkter->Produktmallar” och lägg sedan till er första produkt här “Försäljning->Hantera produkter”.

Nu är det dags att gå in i affärssystemet, välj “Affärssystemet” i menyn.

• Gå till “Inställningar” längst till höger och ställ in era värden.
  • Gå till “Tillverkning->Tankar” och lägg till era produktionstankar.
  • Skapa sedan en sats och kör tappkörningarna vartefter ni tappar upp varorna.

Ni kan föra in ett existerande produktlager manuellt via att först skapa ett produktlager under “Produkter->Produktlager” och sedan på det produktlagret skapar ni även en produktlagerrörelse. Vill ni ha spårbarhet så skapar ni ett nollat “Produktlagerparti” före produktlagerrörelsen och väljer sedan det partiet i listan.

Nu är ni igång och produktlager och ingredienser uppdateras varefter ni lägger in dessa. Nu kan ni även lägga in egna beställningar från HoReCa eller Systembolaget. Läs mer om det här i kunskapsdatabasen under rubriken “Affärsysstemet” och “Systembolaget”.

Export av data

Just nu finns inget enkelt sätt att plocka ut all data från systemet. Vid “Affärssystemet->Produktlager” kan ni trycka på “Exportera till Excel” för att få årets lagerhändelser i en ZIP-fil. Ni kan också via huvudmenyn välja “Försäljning->Exportera produktförsäljning” för att få ut en lista på alla era beställningar mellan ett visst datum.

Vi har dagliga backups på databasen så skulle något hända så kan vi gå tillbaka till en sådan. Sedan brukar vi även ta backup innan vi gör några större ändringar i systemet.

Taproom

Säljer ni smakprov direkt från tankar? Skapa en ny dold produkt på XX cl med behållare “Glass” för varje produkt som ni säljer från tank. Ni kan inte ändra volymprocenten på produkten i efterhand utan skapa då en ny produkt ifall den ändras eller att det är an annan produkt i tanken. Ni kan använda “Spara som ny”-knappen för att göra en snabb kopiering. Ni sätter sen priset till 0 kr för ni kan inte ta betalt av er själva. Alkoholskatten är ju den samma oavsett pris. Har ni t.ex. sålt 100 glas så gör ni då en tappkörning på 100 glas och sedan en försäljning på 100 glas för 0 kr till er själva. Då kommer alkoholskatten och restaurangrapporten att bli korrekta. Ska tanken även tappas upp till KeyKeg så kan man även använda delar av KeyKeg, t.ex. 0,333 för 10 liter vid 30L KeyKeg, vid tappkörning och försäljning ifall man inte vill skapa en ny produkt.